Tip Penyusuan

Perbandingan susu ibu dan susu formula

Susu ibu telah diketahui kebaikannya. Namun kesan iklan berlebihan susu formula menyebabkan kebaikan susu ibu ini ditutupi oleh kelebihan susu formula. Pernah saya juga alami perasaan susu badan tidak sebaik susu formula kerana iklan yang dipaparkan. Maklumat tentang susu ibu kurang dipaparkan. Saya fikir susu ibu tiada nutrien penting seperti DHA, kena tambah pula nutrien ini. Sebenarnya susu formula cuba meniru dan menyamai susu ibu, fakta yang saya tidak tahu dahulu.

Syukur kini tiada iklan berlebihan seperti dahulu. Iklan ini telah menutup kebenaran dengan memberi maklumat tentang kebaikan sahaja sedangkan masalah seperti alahan, cirit-birit jangkitan usus, jangkitan telinga dan kuman tidak dimaklumkan. Begitu juga risiko kesan  jangkamasa panjang seperti risiko obesiti, kencing manis dan penyakit kanser tidak dinyatakan. Ini akan dialami oleh anak itu ketika berusia 40 ke 50 tahun.

Susu ibu adalah susu ajaib untuk bayi, tidak boleh diganti dengan susu lain. Perbandingan susu ibu dan susu formula, dari segi komposisi susu-susu ini. Komposisi susu ibu, susu lembu atau susu kambing adalah berbeza.  Susu ibu mengandungi kesemua nutrien termasuk fatty acids yang mengandungi DHA yang diperlukan untuk tumbesaran dan perkembangan otak bayi. Susu lembu tidak mengandungi vitamin E dan essential fatty acids yang mencukupi.

Selain itu perbandingan susu ibu dan susu formula,susu lembu mengandungi lebih protein, sodium dan potassium yang mungkin menyebabkan tekanan pada buah pinggang bayi yang belum matang. Bayi akan hadapi masalah untuk membuang protein yang berlebihan daripada badannya. Protein dan lemak ini juga lebih sukar dihadam dan diserap berbanding dengan susu ibu. Kerana itu susu ibu mudah hadam.

Susu ibu mengandungi sel darah putih yang melindungi bayi daripada jangkitan. Sel ini masuk ke dalan payudara dan menghasilkan antibodi untuk melindungi bayi. Walau ibu tidak sihat, ibu masih boleh meneruskan penyusuan.

Di samping itu, perbandingan susu ibu dan susu formula, susu formula terdedah kepada pencemaran. Kajian menunjukan susu formula terdapat bakteria enterobacter sakazakiii. Untuk menghapuskan bakteria ini, susu perlu dibancuh dengan air panas melebihi 70 ° C.

Susu formula kini sudah disesuaikan dengan susu ibu dengan teknologi moden dengan tambahan beberapa nutrien, namun masih tidak sempurna seperti susu ibu. Harganya juga agak mahal berbanding susu ibu yang penuh khasiat secara percuma. Jika masih ada peluang memberi susu ibu, ambil peluang dan teruskan penyusuan susu ibu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *