Tip Bayi & Anak-anak, Tip Kesihatan, Tip Pemakanan

Bayi kembung perut menyusu susu ibu?

Bayi kembung perut atau colic, semua ibu pasti risau. Bayi pasti menangis kuat, menendang-nendang dan dengan jelas tidak selesa kerana alami kembung perut. Selalu dengar bayi menyusu susu ibu tidak alami kembung. Tetapi sebenarnya akan berlaku kembung perut juga

Apa puncanya kembung perut bayi ini?

Penyebab utama kembung perut, bayi lahir terus diberikan susu lembu. Sepatutnya berikan susu ibu yang mengandungi kolostrum sebagai pelindung usus. Pastikan bayi mendapat susu anda dahulu untuk melindungi usus.

Penyebab kedua kembung perut , rasa sensitif bayi ketika dalam rahim akibat diet ibu ketika ini. jadi perlu jaga diet ketika hamil.

Makanan diambil ketika menyusu. Ada ibu yang makan makanan tertentu akan alami angin atau alergi. Ada pendapat kata ini akan boleh sebabkan masalah pada bayi. Ada betul, ada tidak betul. Sebagai langkah selamat, cuba elak makanan ini sehingga anda rasa selamat untuk makannya. Biasanya kobis, bunga kobis, sayuran kekacang dan bawang. Boleh cuba ambil, tetapi jika nampak kesan tidak elok, hentikan.

Bayi mungkin mendapat terlebih foremilk. Foremilk mengandungi gula semulajadi, vitamin, protein, mineral dan air, tetapi tidak cukup lemak. Hindmilk, susu selepas foremilk baru mengandungi lemak. Hindmilk akan mengenyangkan bayi. Jika terlebih foremilk, maknanya terlebih manis menyebabkab perut bayi tidak selesa. Bayi juga akan cepat lapar. Pastikan bayi menyusu sebelah payudara sehingga susu habis sebelum tukar ke sebelah. Jika bayi masih lapar baru tukar ke sebelah.

Jika masih ada masalah, ibu perlu elak ambil gula atau elak minuman berkafein seperti kopi. Ini termasuk gula semulajadi seperti gula tebu, madu, sirap maple, malt, sirap jagung. Anda boleh Nampak kesan segera bila elak ini. boleh ambil, tetapi dalam jumlah kecil.

Atau bayi mungkin ada penyakit gastroesophageal reflux (GERD). Penyakit ini menyebabkan bayi alami pedih ulu hati. Bayi akan kerap muntah.

Tawaran istimewa Breast Pump Spectra

  • Spectra 3 RM388 lepas diskaun RM310.40
  • Spectra Dew 300 RM438 lepas diskaun RM350.40
  • Spectra Dew 350 RM548 lepas diskaun RM438.40

Sila layari www.mamadamia.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *