Tip Bayi & Anak-anak

Cemburu pada adik-beradik?

Bila ada adik beradik, akan wujud perasaan cemburu. Jika tidak teruk, ini dapat bantu kanak-kanak membesar dengan lebih bertolak ansur, tidak bergantung dan baik hati. Satu cara atasi cemburu, ialah melihat pada cara kasih sayang yang diberikan oleh ibu bapa. Dalam kebanyakan keluarga, ini akan bertukar jadi persaingan yang sihat , sokongan yang berterusan dan setia.

Ada juga yang membesar sebagai adik beradik yang tidak suka satu sama lain. ini berpunca dari cara ibu bapa membina hubungan. Ada adik beradik yang gembira ada teman. Ada pula yang mempunyai personaliti berbeza seorang suka bising dan seorang suak senyap. Jadi akan mempunyai masalah untuk bersama.

Secara umum, semakin kerap ibu bapa beri perhatian lebih kurang perasaaan cemburu. Jika setiap anak puas hati dengan perhatian yang dia dapat, jadi tiada alasan untuk cemburu perhatian ibu bapa dia bagi pada adik beradik lain. Apa yang membuat anak itu rasa selamat, ialah ibu bapa sayang dan terima dia seadanya.

Ibu bapa boleh sayang anak-anak secara sama rata tetapi tanpa melayan cara yang sama. Contoh anak yang kecil perlu tidur awal. Anak yang besar perlu bantu buat kerja rumah. Jika ibu bapa cuba layan sama rata bukan secara individu, ini akan membuah cemburu. Contoh berikan mainan kereta pada anak laki dan perempuan. Nampak adil, mainan sama, namun tentulah anak perempuan tidak suka. Dia mungkin lebih suka anak patung.

Elak membandingkan anak. Jangan kata jadi seperti abang, baik, rajin. Ketika anak-anak bergaduh, lebih baik ibu bapa tidak masuk campur menyebelahi sesiapa. Jika ada pihak bersalah, ini akan burukan perasaan cemburu. Jika perlu masuk campur, untuk elak kecederaan, minta berhenti gaduh dan jangan dengar rungutan atau perbuatan siapa betul atau salah (kecuali yang bersalah mengaku salah). Minta berjanji tidak bergaduh atau asingkan mereka ke tempat berlainan.

Namun jika pergaduhan adik beradik ini teruk dan semakin buruk, mungkin perlu bantuan/terapi.

 

Breast Pump Spectra 3 pada harga RM310.40 sehingga 3 Jan 2012. Maklumat lanjut surf www.mamadamia.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *