Tip Kehamilan / Mengandung, Tip Kesihatan

Puasa untuk ibu hamil dan menyusu susu ibu II

Esok, Sabtu dah diumumkan hari pertama untuk kita berpuasa. Hari ini bersambung tip-tip untuk ibu menyusu susu ibu ketika puasa

Selepas berbuka puasa dan malam

  • berbuka dengan air yang berkhasiat seperti jus buah-buahan segar, yogurt atau air barli. Ini bertujuan agar anda mendapat air dan khasiat serentak dalam satu minuman.
  • Sepanjang waktu selepas berbuka ke sahur, cuba minum 8 ke 12 gelas air jus buah, susu atau air berkhasiat. Namun jangan pula kenyang dengan minum air pula, anda perlu mendapat khasiat, kalori dari makanan. Anda perlu makan 400 ke 500 kalori tambahan sehari untuk menyusu bayi. Sukar mendapatkan dalam satu malam dan mungkin menyebabkan berat badan turun.
  • Ketika bersahur, makan makanan yang mempunyai kadar index glycemic (GI) yang rendah. Tujuannya adalah untuk melambatkan proses penghadaman karbohiderat dalam gula dalam darah. Makanan ini adalah seperti mee, nasi dan kebanyakan sayur-sayuran.

Semasa berpuasa, ibu-ibu masih boleh mengeluarkan susu namun kandungan lemak dalam susu ibu mungkin berkurang. Ini tidak menjadi masalah. Namun bayi mungkin akan cepat lapar dan ingin kerap menyusu. Kena pastikan diet mendapat lemak yang mencukupi.

tanda yang perlu diperhati pada ibu

  • Badan kekeringan. Anda akan mungkin berasa dahaga dan kekeringan. Anda akan tahu anda kekeringan(dehidrat) jika anda menjadi terlalu dahaga, kencing berwarna kuning pekat dan berbau kuat,
  • Rasa pening, pitam, penat, lemah, sakit kepala atau demam.

Jika anda alami tanda-tanda ini, anda patut berbuka puasa segera dengan minuman berkhasiat seperti jus buah atau susu soya. Dan berehat. Jika masih belum sihat selepas ½ jam hubungi doktor anda untuk pertanyaan.Tanda yang perlu diperhati pada bayi

  • Kurang kencing, najis berwarna kehijauan
  • menangis lantang dan berpanjangan
  • hilang berat badan atau tidak bertambah berat
  • masih kelaparan selepas menyusu.

Jika masalah begini cuba berbincang dengan paediatrician atau doktor anda mengenai bayi andaPerlulah atur kerja seharian anda. Lakukan kerja yang memerlukan lebih banyak tenaga ketika anda tidak berpuasa sama ada di sebelah malam atau sebelum bersahur. Berehat sebanyak yang anda boleh.

Pengalaman saya mengandung dan penyusuan susu ibu ketika berpuasa.
Sebelum ini ketika mengandung, semuanya telah melepasi 4 bulan dan saya tidak mengalami masalah untuk berpuasa. Namun perlu pastikan bersahur. Jika tertinggal sahur, tengah hari saya akan kepenatan yang amat. Saya biasanya terpaksa berbuka puasa.

 

Ketika menyusu susu ibu, anak-anak saya ketika itu dah lepas 6 bulan. Memang susu agak berkurangan apabila menjelang petang. Anak-anak saya sudah boleh makan, boleh berikan makanan pejal. Tetapi masih alami kesukaran kerana bayi saya masih ingin menyusu, jadi ada masa dia akan meragam juga. Alhamdulillah saya tidak pernah alami masalah sehingga terpaksa berbuka puasa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *