Tip Bersalin dan Berpantang

Bersalin Normal

Penurunan berat badan yang ketara.Berat bayi 7 – 9 paun, berat uri 1 ke 2 paun dan sekurang-kurangnya 1 paun darah dan air ketuban menyebabkan kebanyakan wanita lebih ringan 12 paun. Berat akan makin menurun. Sepanjang mengandung, sel badan bekerja keras untuk menyimpan air, dan kini semua lebihan cecair ini akan keluar melalui peluh dan air kencing.

Pengecutan Rahim
Kontraksi rahim tidak terus berhenti selepas kelahiran. Selepas beberapa minit ia mula mengecut seperti mana berlaku ketika menolak bayi keluar dan menyebabkan kekejangan. Selepas seminggu, saiz rahim adalah separuh dari saiz ketika bersalin, dan dalam masa 2 minggu menurun kepada 11 auns. Pada minggu ke 4, saiznya kembali kepada asal sebelum mengandung iaitu seberat 2 auns. Tetapi bilangan sel dalam rahim tidak terus menurun. Pecahan kimia protein didalam sel menyebabkan rahim menurun menjadi 1/10 saiz pra bersalin.

Lapisan dalam sel rahim (endometrial deciduae) yang menegang ketika mengandung mula melonggar dan keluar dari badan anda. Ini menyebabkan lelehan seperti darah period (lochia) keluar selama beberapa minggu. Mula dengan warna merah dan beransur-ansur cair warnanya, dan menjadi kuning keputihan sebelum berhenti.

Organ-organ dalaman
Semasa rahim membesar ketika mengandung untuk menampung pembesaran bayi, ia menolak organ-organ anda termasuk perut, usus, pundi kencing dan jantung ke atas dan keluar. Selepas bayi keluar semasa bersalin, ia tidak mengambil masa yang lama untuk organ-organ ini kembali ke tempat asalnya. Keadaan ini menyebabkan usus dan pundi kencing tidak dapat dikawal. Namun keadaan ini berlaku sementara sahaja dan semua akan kembali kepada keadaan asal dalam masa beberapa minggu.

Perubahan Hormon
Semasa mengandung hormon estrogen membenarkan sel berehat, menegang dan menyimpan air dan menurun secara mengejut selepas bersalin (menurun 90 % dalam masa 3 jam) menyebabkan tisu lembut dan lembab. Hormon progestron memegang urat-urat rahim sehingga tiba masa untuk bersalin. Apabila tahap progestran menurun secara mengejut selepas bersalin, setengah- setengah proses semulajadi yang diberhentikan atau diperlahankan ketika mengandung bermula semula. Contohnya keguguran rambut. Ramai wanita kehilangan sel-sel badan tertentu anda dalam 3 bulan selepas bersalin. Hormon mengandung juga menukar buah dada menyebabkan pembentukan saluran selular dan bonggol pengeluran susu. Apabila tahap estrogen dan progestron menurun selepas bersalin, hormon prolactin dan oxytocin dengan gabungan hisapan bayi anda menstimulasikan pengeluaran susu. Bagi sesi penyusuan badan yang pertama menyebabkan kekejangan abdominal, ini kerana oxytocin juga menyebabkan kontraksi rahim.

Perubahan hormon postpartum memberi kesan kepada system saraf juga menyebabkan ibu mengalami perubahan emosi dalam masa bulan pertama atau seterusnya selepas bersalin. Adalah normal untuk berasa bimbang, sedih dan mudah menangis dalam masa beberapa minggu pertama. Simptom yang dikenali sebagai ‘baby blues’. Tetapi jika perasaan ini tidak hilang dalam masa 2 minggu, beritahu doktor anda. Anda mungkin mengalami masalah yang lebih serius, iaitu kemurungan postpartum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *