Berita & pengumuman

Kes dera Nur Aina, hilang sifat kemanusiaan

Kes dera anak, manusia dah lebih teruk dari binatang Kes dera seorang kanak-kanak berusia 9 tahun yang berlaku di Port Dickson dilakukan oleh bapa dan ibu tiri mangsa. Kerusi dan tali pinggang antara barang yang dipercayai digunakan suspek untuk memukul mangsa dera, Nur Aina Nabihah Muhammad Abdullah, sehingga menyebabkannya meninggal dunia, semalam. “Aku boleh mati… Read More Kes dera Nur Aina, hilang sifat kemanusiaan

Berita & pengumuman

Mama, damailah di sana

Sebalik kesedihan pasti ada kegembiraan. Redha atas kesedihan Allah balas yang lebih baik. Teringat kisah nabi Muhammad s.a.w yang menghadapi tahun kedukaan. Baginda kehilangan 2 orang yang sangat disayangi dalam tahun yang sama, isteri dan pakcik baginda. Pada tahun yang sama berlaku isra’ miqra’, hadiah dari Allah s.w.t buat penghilang duka. 2 Apr lalu, kehilangan… Read More Mama, damailah di sana

Berita & pengumuman, Tip Bersalin dan Berpantang, Tip Kehamilan / Mengandung

Home birth vs Hospital

Kebelakangan ini isu home birth iaitu bersalin di rumah hangat diperkatakan. Home birth cuba dipopularkan sebagai satu pilihan untuk ibu bersalin. Ibu saya bersalin 4 kali di rumah dan sekali iaitu anak bongsu di hospital. Saya dilahirkan di rumah. Bersalin adalah proses semulajadi. Sejak Hawa, ibu-ibu telah lalui. Hospital mula terkenal di abad ke 20.… Read More Home birth vs Hospital

Berita & pengumuman

Erti kasih sayang

              Perkenalkan Tommy dan Belle. Putih oren (atau dipanggil merah) adalah Tommy, kucing jantan. Belle, betina. Warnanya Blueberry. Warna yang saya suka. Hadiah hari jadi untuk anak saya Damia. Abang-abang Damia ada hulur duit, jadi kucing ini jadi hak abang-abangnya juga. Tommy agak lasak, malas mengambus najis dia dan… Read More Erti kasih sayang

Berita & pengumuman

Harga kemerdekaan dibayar dengan darah

      Saya kira ramai rakyat Malaysia yang mengikuti perkembangan Gaza dalam peperangan terbaru menentang Zionis yang menjajah negara mereka. Syukur Alhamdulillah, mereka mencapai kemenangan. Sejak bermulanya peperangan kali ini, setiap saat saya mengikuti perkembangannya. Sedih melihat anak-anak kecil yang comel terkorban. Orang-orang awam yang tidak berdosa dibunuh. Begitulah harga yang perlu dibayar untuk… Read More Harga kemerdekaan dibayar dengan darah

Berita & pengumuman

Selamat hari raya…

Begitu lama tidak menulis blog ini. InsyaAllah akan kembali menulis seperti dulu-dulu. Banyak perkara berlaku dalam tahun ini. Pahit dan manis. Saya percaya semua yang berlaku ada hikmahnya. Allah lebih mengetahui apa yang terbaik untuk hambaNya.  Apa sahaja yang berlaku, saya bersyukur dan redha. Selepas mempertimbangkan beberapa perkara, saya telah mengambil keputusan menutup kedai di Kota… Read More Selamat hari raya…

Berita & pengumuman

Ibu…

Sekarang semakin banyak hari untuk diraikan. Sampai lupalah nak rai hari apa pula. 🙂 Minggu ni sahaja kita rai hari ibu dan hari guru. Orang-orang yang terlalu banyak berjasa pada kita. Tanpa ibu tiada lah kita. Tanpa guru siapalah kita, abc pun tak kenal.   Dunia semakin mencabar dengan pelbagai kemudahan yang banyak memberi kebebasan… Read More Ibu…