Tip Bersalin dan Berpantang

Pantang bersalin

Pantang bersalin, apa maksud pantang bersalin?

Pantang bersalin untuk masyarakat Melayu biasanya dalam 44 hari. Ada juga yang lanjutkan sehingga ke 100 hari. Jadi selama 44 hari atau 100 hari ini, apa perlu dibuat atau pantang larangnya?

Dalam tempoh ini, ada amalan yang biasa dibuat seperti berurut, bertungku, berbengkung, berlulur, mandi herba dan bertangas. Semasa tempoh ini juga pemakanan perlu dijaga agar cepat pulih. Amalan ini banyaknya memberi manfaat kepada ibu, asalkan dibuat dengan cara yang betul.

Solat dan puasa, selagi darah nifas masih belum kering tidak boleh dilakukan. Jika darah nifas kering pada hari ke 30, sudah boleh mula solat dan berpuasa. Jika darah nifas sehingga 60 hari, maknanya selepas 60 hari baru boleh mula solat atau berpuasa. Ini tidak termasuk dalam pantang 44 hari atau 100 hari. Perlu ikut hukum.

Bersama suami? Mengikut Islam, darah sudah kering sudah boleh bersama. Namun dalam amalan berpantang Melayu digalakan tidak bersama sehingga 44 hari atau sehingga 100 hari tersebut. Jadi terserah pada individu.

Perlukan bengkung, sila klik di sini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *