Tip Bersalin dan Berpantang

Bengkung melangsingkan badan

Amalan memakai bengkung mempunyai kebaikan menyokong perut yang menggeleber akibat pengembangan ketika mengandung. Memakai bengkung dapat mengelak kemasukan angin sejuk ke liang perut. Selain itu dapat memudahkan pengeluaran angin panas dan kotor iaitu dengan ikatan barut dan ubat yang sempurna.

Bengkung Roda MiaBengkung yang baik adalah bengkung yang mempunyai diameter yang panjang menutupi daripada paras bawah dada sehingga ke bawah pinggul. Ini dapat memberi sokongan yang kukuh ke atas rahim. Diameter bengkung yang pendek akan menyebabkan ia mudah terangkat ke atas. Ini akan menjejaskan kedudukan rahim kerana bengkung itu akan menekan rahim ke bawah dan menyebabkan posisi rahim menjadi rendah. Selain itu, bahagian pinggul sertaakan tertinggal seperti terlebih isi dan akanpotongan badan. Di bahagian pinggang mengecil sedangkan di bahagian atas dan bawah kelihatan besar. Ia juga akan membatasi pergerakan anda dan akan lebih berhati-hati apabila bergerak.

Ketika dalam pantang bengkung seelok-eloknya dipakai sepanjang masa dan hanya ditanggalkan ketika mandi. Ianya mula dipakai dari hari ke-4 sehingga habis tempoh pantang atau seberapa lama yang anda kehendaki selepas tempoh pantang. Sebaik-baiknya anda mempunyai 2 helai bengkung agar dapat menukar bengkung untuk membersihkannya. Kebersihan amat penting agar tidak timbul masalah lain seperti kegatalan atau kerengsaan pada kulit.

Terdapat bengkung yang mempunyai ciri-ciri tertentu (seperti bengkung strap-on) yang boleh dipakai selepas pembedahan. Pastikan ciri-ciri ini adalah sesuai untuk anda. Bengkung yang tidak mempunyai ciri-ciri khas hanya boleh dipakai selepas luka sembuh atau atas nasihat doktor anda (selepas 2 minggu atau lebih).

Pemakaian bengkung yang kemas dan kejab dapat membantu mengembalikan bentuk badan ke bentuk asal dengan lebih cepat. Ia juga dapat mengekalkan posisi yang baik terutama bagi ibu-ibu yang menyusu anak. Biasanya mereka akan duduk dalam posisi yang tidak betul. Baik untuk menyokong tulang anda kerana selepas bersalin berat tidak lagi ditanggung oleh tulang belakang anda. Selain itu, ia juga menyokong dan menguatkan otot-otot abdomen yang lemah akibat regangan ketika mengandung.

Sebelum berbengkung, boleh sapu dengan ubat barut. Sapukan juga minyak berubat sebagai pelembab kulit. Ianya bagi mengecutkan rahim, mengempiskan perut dan merampingkan pinggang. Terdapat ramuan ubat barut yang mengempiskan namun akan meninggalkan kesan seperti parut di perut jika digunakan berpanjangan. Pastikan ramuan ini sesuai untuk anda. Ramuan barut dan minyak juga biasanya disediakan di dalam set bersalin.

Pelbagai pilihan bengkung tradisional dan moden di www.mybengkung.com atau www.mamadamia.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *