Tip Bersalin dan Berpantang, Tip Kesihatan

Rahim rendah, turun atau terkeluar (prolaps)

Alami kencing tidak lawas, tidak selesa dan kadang kala kerap kencing.  Susah untuk buang angin. Sering buang angin melalui faraj. Lama-kelamaan mula terasa lenguh atau sakit pinggang, sakit betis dan tumit. Dan peringkat yang lebih serius, lutut terasa sakit dan bengkak. Ini mungkin tanda ada kaitan dengan rahim anda.

Mereka yang tidak menjaga pantang dan mengalami di atas mungkin sedang mengalami prolaps, atau dalam bahasa bidan melayu keluluran rahim atau rahim turun. Keadaan ini mungkin berlaku selepas habis pantang atau mungkin selepas beberapa bulan ke tahun. Sepatutnya selepas pantang bersalin, rahim akan kembali ke asalnya secara semulajadi jika dijaga dengan sempurna. Pengabaian penjagaan pantang akan menyebabkan rahim tidak kembali ke tempat asal. Ini menyebabkan rahim berada di saluran faraj dan lebih teruk terkeluar.

Ada 3 tahap iaitu

1. Rahim rendah (first degree prolapse)

2. Rahim tersangkut (second degree prolapse)

3. Rahim terjelir (third degree prolapse)

Rahim rendah ini boleh jadi dalam keadaan rahim timbul atau rahim terbenam.

Terdapat rawatan secara perbidanan melayu untuk masalah ini. Ia perlu dilakukan oleh mereka yang mahir agar masalah tidak menjadi semakin buruk. Bidan atau tukang urut akan kenalpasti kedudukan rahim. Selepas itu rawatan akan dilakukan mengikut kedudukan rahim.

Perlukan bengkung, sila klik di sini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *