Tip Bayi & Anak-anak, Tip Pemakanan, Tip Penyusuan

Tanda bayi mungkin alami sensitif atau alahan susu ibu

Sensitif atau alahan susu ibu pada makanan ibu akan menyebabkan bayi alami kembung, kerap menangis, enggan menyusu susu ibu dan tidak suka dipeluk atau dimanjakan, resah, terlalu aktif, berjalan awal, masalah tidur, masalah penghadaman dan ruam merah di alat sulit.

Tanda lain sensitif atau alahan susu ibu termasuk mata bengkak dan terdapat lingkaran keliling mata atau garisan di bawah mata, kerap alami jangkitan pada telinga. Jangkitan telinga ini biasa disebabkan alahan pada tenusu.

Bayi yang alami masalah tidur dan kerap bangun di waktu malam biasanya disebabkan oleh samada perutnya kecil jadi perlu minum kerap atau simpanan susu ibu sedikit jadi bayi perlu kerap minum atau bayi sedang membesar dan perlukan lebih banyak susu atau pengeluaran susu ibu sedikit. Sebab lain mengapa bayi tidak tidur ialah kerana sensitif atau alahan susu ibu pada makanan ibu.

Untuk atasi masalah ini, cuba elak ambil makanan penyebab alahan seperti produk tenusu, daging, ikan dan kacang. Elak makan 1 jenis sehari dan perhatikan perubahan pada bayi. Jika ada perubahan bayi semakin baik, bermakna makanan itu yang memberi kesan pada bayi. Cuba satu persatu sehingga mengetahui mana yang memberi kesan alahan pada bayi.

 

Promosi di Mama N Damia sedang berlangsung. Untuk maklumat lanjut sila layari www.mamadamia.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *