Tip Penyusuan

Susu ibu kurang bila ibu mula masuk kerja

Bila bekerja, susu ibu mula kurang. Mulanya banyak, namun bila hujung minggu makin kurang. Ada juga makin kurang selepas 2 ke 3 bulan.

Penyebabnya…

1. kekerapan mengepam susu ibu – bila kurang pam, bekalan akan mula berkurang. Kadang pekerjaan ibu tak memungkinkan pam pada waktu yang sepatutnya. Patut 3 ke 4 kali sehari. Bila sibuk dah sekali saja. Satu cara boleh guna hand free kit untuk pam. Jika sibuk juga, cuba juga pam beberapa minit dari langsung tiada.

2.outstation – ini akan ganggu jadual pam susu ibu dan sukar untuk simpan susu ibu. Bawa pam, jika risau sukar cari bekalan letrik, bawa jenis manual. Atau jika jauh dan lama, pam dan buang. Dengar bazir, namun ini boleh kekalkan susu. Atau bawa anak sekali. Ummm mungkin mahal cara ini, perlu bawa penjaga sekali.

3. cara penjaga beri susu – ada penjaga beri susu sebab bayi meragam, bayi akan minum walau tidak lapar. Tukar puting ke saiz sesuai, jika tidak sesuai dengan aliran. Pastikan penjaga bayi tidak membesarkan saiz agar susu mengalir laju. Bayi menyusu badan dah biasa aliran pelahan. Letak susu dalam botol kecil, jadi tidak membazir.

4. perkembangan bayi-perlukan lebih susu ibu. Perlu pam lebih banyak. Bagusnya biasa dalam 2 ke 3 hari susu ibu ini akan kembali asal.

5. keberkesanan pam susu ibu– mungkin pam yang digunakan. Susu ibu perlu dikosongkan sepenuhnya. Perlukan pam yang bagus untuk tujuan ini.

6. jika semua di atas ok, semak samada hamil lagi atau mula ambil pil perancang.

“Semasa bersalin Damia, saya sempat kerja sehingga dia 4 bulan. Saya pam setiap hari 2 kali, waktu rehat dan petang. Semakin hari semakin bertambah. Hari pertama 1 botol sahaja. 2,3 hari selepas tu dapat sehingga 2 botol besar penuh susu ibu. Bila dah tau nak berhenti kerja sebulan kemudian, kurang pam, susu makin kurang. Bila dah berhenti kerja, saya sentiasa berikan, jadi susu bertambah. Saya dapat menyusu penuh dengan susu ibu.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *