Tip Bayi & Anak-anak

Atasi anak suka menggigit

Anak suka menggigit sebenarnya ada sebab dan mengikut peringkat umur.

Anak 1 ke 2 tahun

Perkara biasa, bayi sekitar 1 tahun suka menggigit. Tumbuh gigi menyebabkan dia ingin menggigit dan bila dia penat, mereka lebih ingin menggigit. Anak ini, sebenarnya tidak bermaksud tidak elok. Ketika umur ini, masih tidak tahu menunjukan perasaan dalam perkataan, jadi dia lepaskan dengan cara primitif iaitu menggigit. Dia pun tak tahu itu menyakitkan orang lain.

Ibu bapa atau penjaga boleh beritahu dengan lembut, “Itu menyakitkan. Berlembut”. Keluarkan dia daripada kumpulan dia sedang bermain sebentar. Tujuannya memberitahu , kita tidak gembira apa dia buat walaupun dia masih belum faham.

Anak 2 ke 3 tahun

Tentukan samada kerap berlaku dan lihat kelakuan anak itu. Jika dia nampak tegang dan tidak gembira sepanjang masa dan suka menggigit kanak-kanak lain, itu tanda terdapat sesuatu tidak kena.

Mungkin displin di rumah terlalu ketat, mungkin tidak biasa dengan kanak-kanak lain jadi rasa mereka bahaya. Mungkin juga kerana perasaan cemburu pada bayi di rumah dan terbawa-bawa perasaan tu kepada anak kecil lain, mengganggap mereka juga saingannya.

Jika suka menggigit diikuti dengan kelakuan yang agresif dan merisaukan, tanda simpton masalah lebih besar.

Perlu elak sebelum mula gigit. Adakah boleh jangka bila berlaku? Jika ya, perlu buat pantauan bila masa kerap berlaku itu. Jika dia kerap kecewa kerana contohnya limit yang tidak tetap, ubah rutin hariannya. Berikan perhatian yang positif bila dia berbuat baik.

Jika semakin besar kekecewaaan anak itu, alih perhatian kepada aktiviti lain. jika anak sudah boleh faham, boleh bincang di masa lain mengenai masalah itu.

Jika sudah berlaku menggigit, beri perhatian kepada yang kena gigit dahulu. Selepas tenangkan mangsa,beritau pada yang mengggigit perbuatan tu buat kita tidak gembira. Beritahu jangan buat lagi. Elak bebel panjang. Peluk dia. Jangan ajar anak yang kena gigit, balas balik.

Anak 3 tahun ke atas.

Biasa akan berhenti selepas 3 tahun. Ketika ini anak mula guna perkataan untuk luah perasaannya. Jika ketika ini masih suka menggigit, tanda masalah kelakuan. Perlukan bantuan.

PROMOSI AWAL MUHARAM

Bermula 30 Nov hingga 7 Dis 2011, set bersalin NR pada harga RM285 atau jika sudah ahli RM270.

Untuk maklumat lanjut layari www.nonaku.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *