Tip Pemakanan

Anak tak mahu makan?

Bayi saya dah 10 bulan lebih. Bayi terakhir saya ni paling mencabar untuk memberi makan makanan pejal. Anak-anak yang lain, biasanya bulan pertama memang agak sukar. Masuk bulan kedua makan dengan banyak, bulan ketiga saya pelbagaikan rasa dan masih makan dengan banyak. Sehingga setahun lebih bila dia dah mula memilih makanan, makan agak kurang.

Saya suka bagi anak saya makanan yang dimasak sendiri. Masa anak sulung, saya masih bekerja. Saya bangun awal untuk masak bubur untuk anak saya. Kali ni, saya masak bubur seperti biasa, tak nak makan. Terpaksa saya bagi bijirin segera. Tu pun masih kurang makan. Saya selang suap dengan air, baru makan banyak sikit. Saya cuba buat pelbagai masakan untuk dia. Akhir sekali buat sup sayur dan nasi masak lembik , saya lenyekkan. Baru makan banyak. Fuh mencabar sungguh nak menjaga anak.

Biasa anak-anak memang ada masalah untuk makan terutama makanan berkhasiat. Saya dapati selepas beberapa tahun, baru dia makan. Dulu agak risau anak-anak kurang makan. Dah melalui beberapa kali, mula faham perkara ni biasa. Sampai satu masa dia akan makan.

Apa perlu buat?
1. Jadikan waktu makan waktu menarik. Jangan bercakap tentang makan, paksa atau pujuk. Bila kita sendiri dapat berhenti fikir mengenai nya, anak kita juga tidak rasa tertekan. Jadi dia akan dapat tumpukan pada selera makannya.

2. Terima apa anak hendak makan. Memang sukar untuk buat. Perlahan-lahan kurangkan makanan kurang berkhasiat dan pelbagaikan kombinasi. Tambah sedikit demi sedikit dalam masa beberapa bulan. Semasa ni bagi pil multivitamin. Dalam pasaran ada pelbagai dalam bentuk tablet boleh kunyah berperasa dan sirup.


Anak-anak saya, saya bagi tablet. Sirup dia rasa macam kena makan ubat, jadi semua tak nak minum.

3. Hidang kurang bukan lebih. Jika letak lebih, dia akan fikir dia makan tak habis. Jika kurang dia akan fikir itu tak cukup, dan biarkan dia bertanya nak tambah makanan. Hidang sedikit dalam pinggan yang kecil bukan pinggan besar.

4. Bergantung kepada keadaan anak iaitu samada perlu ibu bapa berada bersama atau tidak.

5. Jangan paksa atau rasuah anak untuk makan. Sebab dalam jangka panjang akan menjadi lebih teruk selera makannya

6. Lengahkan waktu makan dan beri makan ketika dia lapar.

Sebagai ibu kena kreatif nak memberi anak makan. Namun setiap anak berbeza cara makan. Yang akhir ni, jenis makan sedikit. Jadi kena cari jalan agar dia makan, contohnya tunggu sehingga dia lapar.

Promosi di www.mamadamia.com
Sekarang terdapat tawaran istimewa di www.mamadamia.com.
~ Set NR 44 hari(Nona Roguy) pada harga ahli RM383 (harga ahli biasa RM403, bukan ahli RM493)
~ Breast Pump Medela & Spectra – diskaun 10%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *