Tip Pemakanan

Makanan ibu hamil

Selera makan ibu hamil akan berubah kerana hormon yang ada ketika itu. Citarasa makanan ibu hamil mungkin berubah dan boleh mengalami kelaparan yang teramat dan perubahan secara tiba-tiba kepada cita rasa makanan dan minuman.

Ada ibu hamil berpendapat perlu makan untuk 2. Makanan ibu hamil perlu tambah tapi cukup mengikut kalori tertentu sahaja agar tidak berlebihan berat badan pula dan hadapi masalah untuk menurunkan berat badan

Apa cara untuk ibu hamil hadapi kelaparan dan dalam masa yang sama berat tidak naik terlalu banyak?

Kuncinya adalah memilih makanan yang sihat dan berkhasiat. Kebanyakan ibu hamil dapati selera lebih terkawal dengan makan sedikit-sedikit sebanyak 6 kali sehari berbanding makan dengan banyak 3 kali sehari dan di sertai dengan snek. Dengan makan sedikit sepanjang masa, ibu hamil akan membekalkan tenaga berterusan untuk pembesaran untuk badan dan bayi . Ibu hamil juga akan dapat mengembalikan kadar metabolisme sepanjang waktu serta menyimpan tenaga. Jangan tinggalkan waktu makan.

Makanan ibu hamil yang berkhasiat perlu mempunyai pilihan mengandungi fiber yang tinggi serta makanan bernutrisi yang penuh dengan vitamin, mineral dan nutrien yang diperlukan. Makanan ibu hamil yang mempunyai fiber tinggi dapat mengelak sembelit. Ia juga membantu berasa kenyang lebih panjang. Jangan ambil berlebihan, jika terlebih fiber juga akan menyebabkan kembung dan lebihan angin dalam badan. Protein tanpa lemak, sayuran dan bijirin penuh adalah pilihan yang bagus ketika hamil. Ikan bagus untuk mendapatkan sumber protein, mineral, vitamin D dan asid omega-3 fatty. Pilihan ikan untuk ibu hamil, pastikan yang selamat yang tidak mengandungi merkuri.

Minum dengan banyak untuk kekal segar. Kadangkala badan kita tertipu mengatakan kita kelaparan sedangkan sebenarnya kita dahaga. Mekanisme menyatakan lapar dan dahaga sama. Jadi jika ini kes nya, anda akan makan sedangkan anda dahaga.

Bersenam juga bagus untuk memotivasikan ibu hamil kekal mengambil makanan yang sihat

Ada kala, ibu hamil akan berasa lapar ketika terjaga dari tidur pada waktu malam. Pastikan ibu hamil tidak tidur dalam keadaan lapar. Jika kelaparan tengah malam, makan makanan seperti bijirin, roti atau biskut.

Namun jangan pula ibu hamil terlalu mengawal pemakanan sehingga kekurangan khasiat yang diperlukan. Ibu hamil dan bayi memerlukan khasiat untuk pembesaran bayi dan pastikan ibu dalam keadaan sihat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *