Tip Kehamilan / Mengandung

Tip beli baju hamil

Hamil tidak bermakan tidak boleh kelihatan menarik.Ibu hamil juga ingin kelihatan menarik dengan memakai baju hamil yang sesuai.

Semasa hamil anak sulung, banyak beli baju hamil di butik pakaian ibu hamil. Pilihan ketika itu agak kurang dan harganya agak mahal. Namun sekarang pilihan semakin banyak dan harga berpatutan. Dahulu sukar untuk cari baju hamil untuk muslimah, berlengan panjang. Saya beli dress tanpa lengan, kemudian padankan dengan baju berlengan panjang di dalam. Ada tidak cukup labuh. Saya tinggi. Jadi bila perut makin membesar kain jadi singkat.

Ada tip kata cukup 3 pasang baju sahaja. Adakah anda ingin memakai baju yang sama selang beberapa hari. Jika tiada masalah, anda boleh teruskan. Namun biasanya naluri perempuan ingin kelihatan cantik dan jika pakai baju yang sama boleh mempengaruhi mood kita terutama yang bekerja. Pagi-pagi dah termenung depan almari pilih mana baju hamil nak pakai hari ini. Rasa kurang yakin, terasa orang akan kata asyik baju sama walaupun sebenarnya orang tak kata pun!;)

Tip-tip untuk berjimat beli baju hamil

  • padan dan suai beberapa helai pakaian anda. Contohnya ada 2 helai seluar panjang, skirt, baju dress, jaket atau skaf/pashmina berwarna plain dan 2 blaus. Jadi suai padankan untuk mendapat pelbagai gaya. Boleh pakai dress sahaja atau dipadankan dengan jaket atau skaf. Atau blaus padan dengan seluar atau skirt.
  • beli pakaian yang masih boleh digunakan selepas bersalin kelak. Contohnya seluar atau skirt yang mempunyai jerut dipinggang. selepas bersalin, kecilkan pinggang dan masih boleh digunakan.
  • pakai baju sedia ada. Beli sangkut yang boleh menyambung seluar atau kain anda. Untuk mereka yang memakai baju kurung pesak, baju ini biasanya agak besar. Ibu hamil masih boleh memakainya, Cuma perlu tambah penyambung kain agar kain masih boleh dipakai

Belly Belt

  • pinjam baju kawan atau adik-beradik anda.
  • pakaian di rumah, mungkin boleh pakai saja baju suami anda yang berbadan besar. Aha, saya pernah pakai baju suami, nanti anak saya tanya kenapa mama pakai baju daddy.

Pilihan untuk baju hamilĀ  www.mamadamia.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *