Tip Bayi & Anak-anak

Barangan keperluan bayi baru lahir

Beberapa hari ini saya cuba masukkan semula posting yang saya sempat save. Ada yang tidak save, jadi saya cuba taipkan semula. .

Kadang kita memikirkan apabila bayi dilahirkan kita memerlukan peralatan yang kompleks dan mahal. Sebenarnya beli sedikit yang diperlukan dahulu dan sudah tentu anda akan perlu membeli lagi. Beli barangan mengikut usia bayi. Tentu anda tidak perlukan mangkuk makan bayi untuk bayi baru lahir.

Harganya tidak perlu terlalu mahal namun jangan pula sehingga abaikan aspek keselamatan/kesihatan. Biasanya barangan terdapat dalam lingkungan harga tertentu, jadi jika mampu boleh beli yang lebih bagus kualiti.

Pakaian
– baju lengan pendek/panjang (4 ke 5 helai, saiz biasanya 12 untuk newborn atau 14 untuk bayi yang agak besar)
– seluar pendek/panjang (4 ke 5 helai)
– sarung tangan & kaki
– topi (bergantung pada keperluan)
– lampin kain/lampin pakai buang
– selimut (Sama ada dengan tutup kepala atau tidak, boleh digunakan untuk membedung bayi ketika membawa ia keluar. Saya suka gunakan ada tutup kepala jadi tidak perlu guna topi )
– barut bayi (bergantung pada keperluan/budaya untuk elak kembung perut)
– tuala mandi bayi
– almari/bakul pakaian
– sapu tangan/tisu
– tikar getah bayi (dapat elak tilam basah/kotor jika tiba-tiba bayi kencing/berak ketika menukar lampin.)
– beg bayi
– kain bedung (jarang pakai sekarang. Tapi saya suka gunakannya semasa tidurkan bayi, bayi tidur lena tidak terkejut-terkejut. Biasanya guna sehingga sebulan sahaja, bila bayi mula rimas saya tidak gunakan lagi)

Mandian
– sabun bayi
– bedak bayi (jika perlu cari jenis bukan talkum.)
– losyen bayi
– syampu bayi
– besen mandi bayi
– putik kapas
– bakul alatan mandian
– pengalas mandian tidak licin (sesuai jika anda risau bayi tergelincir ketika mandi atau anda takut memandikan bayi)
– termometer mandian ( sebenarnya boleh cuba dengan memasukkan tangan anda dulu ke dalam air untuk memastikan air sesuai untuk bayi)
– sikat/berus rambut

Penyusuan
– botol susu
– puting
– berus botol susu
– bekas simpan botol susu (warmer)
– sterilizer (atau boleh rebus air. Tutup api apabila mendidih dan rendam botol dan puting. Saya pernah beli, biasa tidak sesuai digunakan kerap. Akhirnya saya lebih suka cara merebus)

Tidur
– bantal, bantal peluk dan tilam (Ada pelbagai jenis termasuk untuk bayi yang mengalami alahan
– sarung bantal dan tilam
– katil bayi samada jenis kayu atau playen (Jika anda merancang bayi anda tidur di katil anda, tidak perlu katil bayi. Bayi saya tidur di katil saya, tetapi saya belikan juga kerana bila perlu saya boleh letakkan bayi di katil nya dan saya boleh tinggalnya. Dan selamat jika ada anak-anak lain, jadi mereka tidak mengganggu bayi)

Berjalan-jalan
– baby car seat (Jika anda lebih memegangnya, tidak perlu membelinya. Anda perlu ajarnya dari awal, kerana jika selepas 3 ke 4 bulan baru ajar, dia tidak akan duduk di kerusinya. Namun untuk ibu/bapa bekerja yang perlu menghantar bayi sendirian, ini satu keperluan)
– stroller/pram/buggy (Mudah, anda tidak perlu mendukung bayi sepanjang masa dan berguna sehingga anak berusia 3 ke 4 tahun.Jika rancang guna sehingga anak besar, cari yang sesuai untuk digunakan untuk kanak-kanak. Jika tidak anda terpaksa beli lain.)

Lain-lain (ikut keperluan)
– minyak kembung perut
– tisu lembap (banyak gunakannya terutama jika kita bersendirian tanpa orang menjaga kita)
pemotong kuku
– pembersih hidung (Berguna pada saya bila bayi saya berhingus, belajar cara betul. Jika tidak pandai guna hingus/kotoran tidak boleh keluar)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *