Tip Bayi & Anak-anak

Ransang Minda Bayi Anda

Bayi 0 ke 6 bulan.
Ketika ini bayi suka warna terang, baru belajar memusatkan perhatian, memalingkan muka, bertindakbalas kepada bunyi atau suara dan belajar mengacah.

Ketika ini untuk merangsang bayi, dinding di cat warna atau ditampal kertas dinding yang terang atau bercorak. Untuk mainan, letakkan mainan berbunyi berhampiran dengan bayi dan mudah dicapai bayi. Letakkan cermin muka (pastikan selamat untuk bayi, ada dijual dipasarkan) di tepi katil jadi bayi boleh menoleh melihat wajahnya sendiri. Bercakap-cakap dengan bayi serta memberi reaksi kepada bayi apabila berkomunikasi dan perkenalkan objek di sekelilingnya.

Bila bayi mula mengacah, lihat dan dengar dengan penuh minat serta balas. Ajak dia berkomunikasi bila dia diam. Bermain-main dengan menyentuh tangannya pada hidung, mulut atau matanya. Letakkan bayi di tempat dia mudah melihat ibu dan ayahnya. Bagi kita orang islam pendengarkan ayat-ayat Al-Quran serta zikir.

Bayi 6 ke setahun

Bayi ketika ini sudah boleh mencapai, memegang dan membaling benda, mula menganli orang, boleh merangkak dan duduk tanpa sokongan. Bercakap-cakap bahasanya, bermain, memahami arahan mudah dan minat pada persekitaran.

Untuk rangsangan, biarkan bayi merangkak bebas di pelbagai permukaan. Perbuatannya ketika ini jangan dilarang, namun perlu perhatikannya. Jika dia memasukkan sesuatu dalam mulut pastikan barangan itu tidak berbahaya. Berikan dia teething ring yang selamat.

Biasakan anak-anak dengan buku. Saya suka bacakan buku kepada anak-anak ketika ini. Kadang-kadang sukar menyuruh bayi saya duduk diam atau kadang-kadang dia meragam dalam kereta, saya akan baca buku cerita. Dia akan diam. Sampai dibahagian yang dia suka, dia akan ketawa.

Elakan penggunaan negatif seperti jangan. Gunakan perkataan positif.

Rujukan – Anak Kita Memang Pintar Cergas oleh Hasan Mohd Ali. Buku ini boleh didapati di www.mamadamia.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *