Tip Bersalin dan Berpantang

Kenapa anda perlu pemeriksaan selepas bersalin?

Ini adalah merupakan pemeriksaan yang terakhir bagi siri-siri pemeriksaan yang bermula dari pertemuan pertama. Kebanyakan doktor akan minta berjumpa semula dalam masa 6 minggu selepas bersalin untuk memastikan anda benar-benar sembuh, fizikal dan emosi. Jika anda mengalami pembedahan, anda mungkin perlu berjumpa doktor anda beberapa minggu awal untuk memastikan luka sembuh dengan baik.

Anda mungkin mempunyai bayak soalan mengenai bagaimana badan anda berubah dan mengalami kesakitan berkaitan kelahiran. Buat nota sebelum berjumpa agar tidak lupa untuk bertanya mereka.

Apa yang perlu anda jangka ketika pemeriksaan selepas bersalin

Ketika pemeriksaan ini,

* Berat dan tekanan darah akan diperiksa
* Abdomen dan payudara akan diperiksa. Perut anda diperiksa untuk memastikan dalam keadaan baik dan payudara diperiksa untuk memastikan tiada benjolan atau cairan yang luarbiasa dari puting. Jika anda menyusu, doktor anda akan memastikan tiada efeksi atau tersumbat pada payudara anda.
* Perineum anda diperiksa, membuat spekulum dan pemeriksaan dalaman. Ketika permeriksaan spekulum, doktor akan memeriksa bagi memastikan sebarang lebam, calar atau koyakan pada serviks atau vaginal sembuh sepenuhnya dan dia mungkin juga akan melakukan pap smear. Ketika pemeriksaan ini dia juga akan memeriksa rahim dan ovari, dan otot vaginal. Dan mungkin juga melakukan pemeriksaan rectal
* Mungkin doktor juga akan memberi kebenaran untuk anda melakukan hubungan kelamin semula. Tetapi jangan risau, jika anda belum bersedia. Kebanyakan ibu-ibu baru tidak akan berasa untuk melakukan hubungan kelamin untuk beberapa bulan selepas bersalin. Doktor anda juga akan bercakap mengenai pilihan-pilihan untuk menjarakan kelahiran.
* Anda boleh bercakap mengenai apa-apa sahaja perkara yang berkaitan. Jika anda mengalami masalah emosi beritahu doktor anda. Adalah perkara biasa mengalami masalah perasaan, tetapi jika anda fikir anda mengalami kemurungan, minta rujuk kepada ahli terapi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *